< Terug naar Diagnostiek

Bevolkingsonderzoek baarmoederhals­kanker

Eurofins Clinical Diagnostics voert het bevolkingsonderzoek per 3 juli 2023 voor regio Noord uit.

Elke vrouw in Nederland, tussen de 30 en 60 jaar, ontvangt elke vijf jaar een uitnodiging van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Door het bevolkingsonderzoek wordt baarmoederhalskanker regelmatig in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor is het aantal vrouwen dat overlijdt aan de ziekte enorm afgenomen. Sinds 2017 is het bevolkingsonderzoek anders ingericht.

Bevolkingsonderzoek 2017

Vanaf 23 januari 2017 is het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gefaseerd ingevoerd. Voor de uitvoering hiervan waren vijf screeningslaboratoria geselecteerd. Voor de regio Zuidwest-Nederland was het Nederlands Moleculair Diagnostisch Laboratorium (NMDL) in combinatie met het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium (LCPL) het aangewezen screeningslaboratorium. Het NMDL verzorgt de screening op hrHPV en LCPL voert de cytologische beoordeling uit, wanneer de uitslag van de hrHPV-test positief is. Zij bekijken dan de cellen en beoordelen of er sprake is van een afwijking.

Bevolkingsonderzoek 2023

In april 2023 is er een wijziging doorgevoerd in het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Voor de uitvoering hiervan waren drie screeningslaboratoria geselecteerd, dat waren er voorheen vijf. Voor de regio Noord is Eurofins NMDL in combinatie met het Eurofins LCPL het aangewezen screeningslaboratorium. Het NMDL verzorgt de screening op hrHPV en LCPL voert de cytologische beoordeling uit, wanneer de uitslag van de hrHPV-test positief is. Zij bekijken dan de cellen en beoordelen of er sprake is van een afwijking. Wilt u meer informatie over de wijziging van de screeningslaboratoria? U kunt hier meer informatie vinden.

Waarom is het belangrijk om deel te nemen?

Zoals u, als huisarts, weet ontstaat baarmoederhalskanker door een langdurige infectie van het humaan papillomavirus (HPV). Echter geeft baarmoederhalskanker in het beginstadium vaak geen klachten. Hierdoor wordt de ziekte regelmatig in een later stadium ontdekt. In een uitstrijkje is het beginstadium van baarmoederhalskanker wel zichtbaar, waardoor er direct gehandeld kan worden.

Meer informatie?

Indien u graag meer informatie van ons ontvangt, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij zijn u graag van dienst.