< Terug naar Diagnostiek

Human papillomavirus man

HPV (Humaan papillomavirus) is een virus dat veel voorkomt. Het wordt overgedragen via seksueel contact. Als man merk je niets van een besmetting met HPV. Er bestaan verschillende typen van het virus die o.a. kanker of genitale wratten veroorzaken.

Kanker

Er zijn veertien hoog-risicovarianten van HPV die kanker kunnen veroorzaken. De meest voorkomende vorm van kanker die door HPV wordt veroorzaakt is baarmoederhalskanker. Andere vormen zijn kanker in vagina, schaamlippen, anus, aan de penis, in de mondholte, in een gedeelte van de keel en in de slokdarm. Tussen besmetting met HPV en het ontstaan van kanker zit meestal 15 jaar of meer.

Genitale wratten

Genitale wratten worden voornamelijk veroorzaakt door de HPV-typen met een laag risico. De eerste verschijnselen zijn jeuk en irritatie bij de geslachtsorganen. Soms ontstaat er maar één wratje, maar soms ook ontstaan er veel wratten in korte tijd. De kans dat wratten na behandeling terugkomen is groot.

De meeste mensen (~80%) komen ooit in hun leven in aanraking met HPV en ook met de kankerveroorzakende (‘oncogene’) HPV-types. Toch is kanker zeldzaam. Dit komt omdat het afweersysteem van de meeste mensen het HPV gewoon kan opruimen. Hierdoor krijgt het virus niet de kans om kanker te veroorzaken. Een HPV-test bij een man is alleen zinvol wanneer er afwijkingen te zien zijn. Deze afwijkingen kunnen bestaan uit laesies en/of (genitale) wratten. Van de afwijking kan een biopt worden genomen en dit kan worden ingestuurd en getest op aanwezigheid van HPV. Een HPV-test zonder afwijkingen is niet mogelijk en zinloos.

Als ik besmet ben met HPV, betekent dat dan dat mijn partner ontrouw is geweest?

Niet noodzakelijk. Het virus is zodanig verspreid bij de mensen en bestaat al zo lang dat de meeste seksueel actieve mensen vroeg of laat besmet geraken. Het is zeer moeilijk te bepalen hoelang iemand al besmet is (omdat er geen specifieke symptomen zijn) of wie “verantwoordelijk” is voor de besmetting. Het heeft geen zin om wie dan ook te stigmatiseren.