< Terug naar Diagnostiek

Nageldiagnostiek

Kalk- of schimmelnagels zijn veelvoorkomende aandoeningen die gelukkig vaak goed door de patiënt zelf te behandelen zijn. Toch verrichten huisartsen in Nederland jaarlijks zo’n half miljoen consulten voor kalk- of schimmelnagels. Het klinische diagnosticeren van een schimmelnagel is namelijk niet altijd eenvoudig. Ondanks dat het overgrote deel van de patiënten met kalk- of schimmelnagels aan een zelfzorgadvies afdoende heeft, is in een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes, doorbloedingsproblemen aan de onderbenen, voet ulcera of bij immuunsuppressie, nadere diagnostiek nodig om de juiste behandeling te kunnen inzetten.

Het is voor deze patiënt van belang om te weten of het in zijn of haar geval om een schimmel-, een gist-, een bacteriële of een menginfectie gaat. Daarom bieden wij u de mogelijkheid om nagelmateriaal in te sturen voor diagnostisch onderzoek. Van dit materiaal maken wij microscopische preparaten die worden beoordeeld op de aanwezigheid van een schimmelinfectie. Deze methode is snel, sensitief en uiterst betrouwbaar.

Inzenden van het nagelbiopt

Naast huisartsen kunnen ook gediplomeerde pedicures nagelmateriaal insturen voor onderzoek. Voor het versturen van het nagelbiopt kunt u bij ons een gratis verzenddoosje opvragen. U kunt het stukje nagel of het nagelschraapsel in een droog buisje, zonder fixatief, per post versturen. Binnen vijf werkdagen ontvangt u van ons de uitslag van onze bevindingen. Voor het stellen van de juiste diagnose helpt het ons als u een (digitale) foto van de aangetaste nagel(s) meestuurt. U ontvangt de uitslag van uw ingestuurde onderzoek binnen zes werkdagen.

Voor cliënten of patiënten waarvoor zonder bijkomend ziektebeeld, zoals diabetes of eczeem, een dergelijk onderzoek wordt uitgevoerd, kunnen de kosten niet meer bij de zorgverzekering gedeclareerd worden. Deze regeling geldt voor alle laboratoria in Nederland. Voor inzendingen zonder medische indicatie ontvangt u van ons een factuur voor het uitvoeren van het onderzoek. Deze kunt u declareren bij de cliënt of patiënt.