< Terug naar Diagnostiek

Treponema pallidum

Treponema pallidum is een bacterie die syfilis kan veroorzaken bij zowel de man als de vrouw. Als er door de aanwezigheid van een anogenitale ulcus (harde sjanker) verdenking is op een Treponema pallidum infectie, dan kan Eurofins Clinical Diagnostics dit voor u bevestigen of uitsluiten. Dit gebeurt met behulp van PCR waarbij op gevoelige en reproduceerbare wijze een primaire infectie met Treponema pallidum kan worden aangetoond.

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of de ”Beslisboom Soatesten 2019” van het NHG hier raadplegen.

Deze methode is niet geschikt om secundaire of tertiaire syfilis aan te tonen. In die gevallen dienen er antilichamen tegen Treponema pallidum in het serum van de patiënt te worden aangetoond. In overleg kan Eurofins Clinical Diagnostics dat onderzoek voor u uitvoeren.

Hoe stuurt u het onderzoek in?

Onderzoek naar Treponema pallidum verschilt tussen de man en vrouw. Bij de man kan het onderzoek via een swab worden ingestuurd. Bij de vrouw kan het onderzoek via vaginale swab worden ingestuurd. Deze swab fixeert u in de Cobasbuis en stuurt deze per post naar ons toe. Binnen vijf werkdagen ontvangt u een uitslag. Wij volgen voor soa-diagnostiek de multidisciplinaire richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) en de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie (NVMM).