< Terug naar Onderzoeken

Bloedafname met spoed

Wilt uw zorgverlener snel uitsluitsel geven over een eventuele behandeling? Dan is het belangrijk dat u met spoed bloed af kunt laten nemen.

Met een spoedaanvraag kunt u snel bij ons terecht voor een afspraak en heeft uw zorgverlener dezelfde dag uw uitslag.

Heeft uw zorgverlener een spoedaanvraag gedaan? Uw zorgverlener zal u dan vertellen op welke locatie u terecht kan. Bent u niet zelf in staat om naar een van onze locaties te komen? Wij bieden mogelijkheid tot huisbezoek aan. Let op: wij rijden alleen in Leiden en omgeving.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent. Lees meer over deze verplichting

Aanvraagformulier of patiëntbericht (niet verplicht).

 

Zorgpas (niet verplicht).
Als u uw zorgpas meeneemt kunnen wij meteen de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

Wij prikken u in uw niet-dominante arm. Wij zullen, voordat wij u gaan prikken, vaak eerst een elastische band om uw bovenarm plaatsen. Dit wordt gedaan omdat geschikte aders voor bloedafname soms lastig te vinden zijn. De bloedafnamemedewerker prikt vervolgens in de ader en vult één of meerdere buisjes bloed. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal onderzoeken dat door uw zorgverlener is aangevraagd. Tijdens het vullen van de verschillende buisjes hoeven we niet steeds opnieuw uw arm te prikken. Als er genoeg bloed is afgenomen wordt de naald uit uw arm gehaald. Na de bloedafname wordt de plek waar de naald is ingegaan even dichtgedrukt met een gaasje en plakken wij bij u een pleister op.

Heeft u moeite met bloedprikken of ziet u er tegenop? Zeg dat gerust tegen onze medewerkers. Zij kunnen u daar mee helpen. Heeft u echt last van prikangst of weet dat u moeilijk te prikken bent? Geef dit aan als u telefonisch een afspraak maakt. Wij zullen dan extra tijd voor u reserveren.

Maakt u online een afspraak? Dan vragen wij u om twee blokken te reserveren met de opmerking ‘’in verband met prikangst’’.

Heeft uw kind een verwijzing gekregen voor een bloedafname? Is hij/zij onder de zes jaar, dan verzoeken wij u om een dubbele afspraak in te plannen op onze hoofdlocatie (Rooseveltraat 65 Leiden).  Op de hoofdlocatie zijn meerdere collega’s aanwezig die uw kind kunnen begeleiden tijdens de bloedafname. Voor kinderen, ouder dan zes jaar en angstig, adviseren wij ook om naar onze hoofdlocatie te komen. Maakt u online een afspraak? Dan vragen wij u om een dubbele afspraak in te plannen.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.