< Terug naar Onderzoeken

Glucose lunchcurve

Met een glucose lunchcurve wordt het bloedsuikergehalte gemeten voor en na het eten van een lunch. Dit wordt vaak gedaan om te controleren op zwangerschapsdiabetes.

Voor dit onderzoek dient u een afspraak in te plannen. U kunt een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer 085-043 24 62.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting

 


Patiëntbericht of aanvraagformulier 
Heeft u een aanvraagformulier meegekregen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgverzekeringspas 

Eten en drinken.
Een lunch, zoals u die normaal ook eet.

Op de dag van het onderzoek mag u voor 8.30 uur in de ochtend ontbijten en koffie drinken. Daarna mag u niet meer eten of drinken. Overleg met uw arts over uw medicijngebruik voor het bloedprikken.

<!– wp:paragraph –>
<p>Om een betrouwbare uitslag te verkrijgen is het belangrijk dat u precies op de afgesproken tijden aanwezig bent. Daarnaast is het belangrijk dat u uitgebreid luncht. De lunch dient minimaal te bestaan uit:&nbsp;<br>- 2 sneetjes brood met hartig beleg;<br>- 1 portie fruit;<br>- 1 à 2 glazen melk, thee of koffie. &nbsp;</p>
<!– /wp:paragraph –>

<!– wp:paragraph –>
<p>Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree? De uitslag kan hierdoor minder betrouwbaar zijn.</p>
<!– /wp:paragraph –>

Voorbeeld van de planning

De planning van de lunchcurve ziet er als volgt uit:
– 11.15 uur meldt u bij onze receptie (Rooseveltstraat 18, Leiden);
– 11.30 uur onze medewerker neemt wat bloed van u af door middel van een vingerprik;
– 12.00 uur u mag uw lunch opeten. Daarna mag u niet meer eten of drinken tot de laatste vingerprik. Water drinken mag wel. Tussen 12.00 en 12.45 uur mag u naar huis gaan om te lunchen;
– 12.45 uur meldt u bij onze receptie op de hoofdlocatie;
– 13.00 uur wordt er nogmaals bloed afgenomen met een vingerprik;
– 13.30 uur wordt er voor de laatste keer bloed afgenomen met een vingerprik. Hierna bent u klaar en mag u weer gewoon eten en drinken.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. Daarna sturen wij de resultaten van het onderzoek diezelfde dag naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie
Wilt u meer informatie over diabetes en zwangerschapsdiabetes? Kijk dan op de website van het Diabetes Fonds.

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.