< Terug naar Onderzoeken

Echografie

Met behulp van geluidsgolven maken wij een afbeelding van uw organen of lichaamsdelen.

Een echo kan afwijkingen zichtbaar maken en aantonen wat de oorzaak is van uw klachten. Met behulp van een echo kunnen wij voorbeeld scheuren in spieren en pezen aantonen of nierstenen. U kunt bij SCAL en Eurofins Clinical Diagnostics terecht voor allerlei soorten echo’s zoals; echo’s van de buik, armen, benen, schildklier en aorta. Wij verzorgen echter geen zwangerschapsecho’s.

Heeft uw zorgverlener een echo voor u aangevraagd via ZorgDomein bij SCAL of u een aanvraagformulier meegegeven? Dan kunt u telefonisch een afspraak bij ons inplannen op 085-043 24 62.

Als u bent verhinderd, vragen wij u om dat uiterlijk één dag van tevoren aan ons door te geven. Bent u te laat met het afzeggen van uw afspraak of komt u niet opdagen? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

 


Geldig identiteitsbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent. Lees meer over deze verplichting.

Zorgverzekeringspas (niet verplicht).
Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier (niet verplicht).
Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

U mag drie uur voor het onderzoek niet meer eten, drinken en roken. U mag wel een klein beetje water drinken. Vóór deze drie uur kunt u wel een lichte maaltijd eten. Moet u medicijnen innemen? U kunt deze innemen met een beetje water. Eén uur voor het onderzoek moet u driekwart liter (0,75) water drinken. Dit kan eventueel ook thee of koffie zijn, maar dan zonder suiker en melk en thee zonder smaakje. Hierna mag u niet meer naar de wc. Uw organen zijn namelijk beter zichtbaar op de echo als u een volle blaas heeft.

Drink één uur voor het onderzoek driekwart liter (0,75) water. Dit mag ook koffie of thee zijn. Uw koffie mag geen melk en suiker bevatten en uw thee mag geen smaakje hebben. U mag daarna niet meer naar de wc.

Let op: Komt voor een echo van andere lichaamsdelen? U hoeft zich dan niet voor te bereiden.

Deze gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven beter in uw lichaam doordringen. Daarna houdt onze echografist een soort zender tegen uw huid aan en beweegt deze heen en weer. Op basis van de geluidsgolven ,die de zender maakt, wordt een beeld gevormd. Het onderzoek duurt in totaal vijftien tot twintig minuten. Wij zullen ook de gel voor u verwijderen.

Uw echo’s worden eerst bekeken door onze echografist en later nog beoordeeld door de radioloog. Wanneer de klachten acuut zijn en/of de echografist ernstige afwijkingen tegenkomt op de echo, wordt dat dezelfde middag nog telefonisch doorgegeven aan uw zorgverlener. Er kan dan direct actie worden ondernomen. In alle overige gevallen wordt de uitslag uiterlijk drie werkdagen na de echo gestuurd naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.