< Terug naar Onderzoeken

Ontlasting onderzoek (feces)

Microbiologisch onderzoek kan aantonen of er wellicht ziekmakende bacteriën, virussen of parasieten in uw darmen aanwezig zijn.

 De aanwezigheid van occult (onzichtbaar) bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor een darmpoliep of darmtumor. Occult bloed is niet te zien met het blote oog. De hoeveelheid calprotectine in uw ontlasting kan aantonen of er sprake is van een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom.

De stappen die u moet doorlopen om het onderzoekmateriaal af te nemen is afhankelijk van het type onderzoek. Het onderzoek wordt altijd aangevraagd door uw zorgverlener.

Calprotectine / Occult bloed onderzoek

U moet ontlasting verzamelen voor een occult bloed onderzoek. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een Calprotectine / iFOBT set meegekregen.

Instructie Calprotectine / iFOBT set

 • Gebruik het opvangpapier voor het opvangen van de ontlasting
 • Plak het opvangpapier op de toiletbril. Volg hierbij de instructies van het opvangpapier. Laat wat ontlasting vallen op het papiertje.
 • Maak het potje open en trek de dop omhoog.
 • Aan het dopje zit een staafje met groeven, daarmee kunt u het monster nemen.
 • Haal het staafje (alleen het geribbelde gedeelte) vier keer door de ontlasting. Als de ontlasting erg hard is, kunt het staafje 5 á 6 keer in de ontlasting prikken.
 • Stop het staafje terug in het buisje. Druk het dopje stevig aan tot de klik. Schud het buisje een
  aantal keer.
 • Maak de plakranden op de toiletbril los en laat het opvangpapier met de ontlasting in het toilet zakken. Wacht even tot het papier zacht wordt en spoel door.
 • Noteer hierna uw gegevens op de buis en vul het aanvraagformulier in.
 • Stop alle materialen in het groene zakje en plak het dicht.
 • U kunt hierna dit inleveren via de post of bij een van onze vestigingen. Gebruik voor de post de blauwe retourenvelop en stop hierbij ook uw ingevulde aanvraagformulier.

Bacteriën en Virussen

Voor het onderzoek op bacteriën, virussen en parasieten moet u ontlasting inleveren. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een envelop gekregen met één potje. Voor vragen kunt u onze instructies raadplegen.

 • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
 • De ontlasting mag niet in aanraking komen met water.
 • Vul het potje hooguit voor driekwart.
 • Als het potje is gevuld doet u deze in het plastic zakje dat u vindt in de envelop. Voeg daar ook het absorptiemateriaal aan toe dat in de envelop zit. Dit papiertje is nodig om vocht op te zuigen, als het potje onderweg lekt. Plak het plastic zakje daarna goed dicht met de plakstrip. Doe het zakje met het aanvraagformulier in de envelop en sluit die goed af.
 • Lever de envelop bij voorkeur in bij een vestiging van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics. Lukt dat niet, dan kunt u de envelop ook inleveren bij uw zorgverlener of met de post versturen.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier 
Heeft u een aanvraagformulier ontvangen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens

Potje met ontlasting.

De resultaten van uw onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog. Daarna sturen wij de resultaten binnen enkele dagen de resultaten naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.

U kunt alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft. Via de button hierboven kunt u online een afspraak maken. Dan ziet u meteen of onze vestigingen bij u in de buurt zitten. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. U kunt hiervoor bellen naar 071 – 516 00 20.