Respiratoir syncytieelvirus (RSV)

antigeendetectie

Respiratoir Syncytieel virus (RSV) is een RNA virus welke via direct contact met druppels en via aerosolen wordt overgedragen. RSV veroorzaakt bronchiolitis, pneumonie en sepsis. Een primaire infectie op kinderleeftijd kan ernstig verlopen en zorgt vaak voor zekenhuisopnames. Herinfecties kunnen veelvuldig voorkomen en geven meestal een bovenste luchtweginfectie. Bij ouderen en imuungecomprimenteerden is een verhoogd risico op het ontstaan van pneumonie.  

Diagnostiek naar RSV bestaat uit een antigeentest op een nasophraynxspoelsel/-aspiraat of een PCR.  Van de antigeentest is het resultaat snel beschikbaar. Een negatieve antigeentest sluit een infectie met RSV echter niet uit. De PCR kan verricht worden op een nasophraynxspoelsel/-aspiraat of neus/keuluitstrijk.

Indicatie:
Aantonen van Respiratoir Syncytieel virus (RSV) antigeen in respiratoire materialen
Deelgebied:
Serologie
Techniek:
antigeendetectie
Doorlooptijd
1-2 dagen
Materiaal:
neusspoelsel
Afnamemateriaal:
Steriele container, Greinerbuis
 
Code afnamemateriaal
C, Q
Bewaarcondities:
koelkast, max. 24 uur
Referentiewaarden:
negatief
Benodigd volume:
200 �l
Opmerkingen:
NB1. Alleen verrichten bij kinderen jonger dan 5 jaar. NB2. Een negatieve antigeentest sluit een RSV-infectie niet geheel uit, eventueel een PCR aanvragen.
Richtlijnen
http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Professioneel_Praktisch/Richtlijnen/Infectieziekten/LCI_richtlijnen/LCI_richtlijn_RSV_infectie

Intercollegiaal consult

Wij zijn 24/7 bereikbaar op 071-517 81 78