Over ons

Een gezonde en veilige wereld voor iedereen. Met mensen die voor elkaar zorgen en elkaar helpen. Daar werken we dag en nacht aan, in een zo kort mogelijke tijd. Omdat we weten hoe belangrijk een uitslag kan zijn. Daar kunt u op rekenen. Iedere dag weer. Dat is voor ons de kracht van verbinding.

Doorslaggevende impact op het zorglandschap

Eurofins Clinical Diagnostics bestaat in Nederland uit zes gerenommeerde laboratoria die hun krachten hebben gebundeld. Gezamenlijk bieden we een compleet diagnostisch portfolio, namelijk:

 • Klinische Chemie
 • Medische Microbiologie
 • Pathologie
 • Moleculaire diagnostiek
 • Genomics
 • Functie- en beeldvormend onderzoek

Wij bieden ook preventieve diagnostiek.

Eurofins Clinical Diagnostics is veelzijdig, betrouwbaar en snel. Diagnostiek van topkwaliteit, innovatiekracht en laagdrempeligheid staan bij Eurofins Clinical Diagnostics centraal. Door het wereldwijde kennisnetwerk beschikt Eurofins Clinical Diagnostics snel over de nieuwste kennis en technologieën. Hiermee wordt dagelijks een doorslaggevende impact gemaakt op het Nederlandse zorglandschap.

Ontzorging van aanvraag tot uitslag

Eurofins Clinical Diagnostics ontzorgt zorgverleners in het hele diagnostische proces, van aanvraag tot uitslag. Onze medisch specialisten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor CITO aanvragen en voor intercollegiale consulten. Zij ondersteunen dagelijks bij het maken van de juiste diagnostische keuzes. Door een geïntegreerd aanbod van diagnostiek voor de eerste en de tweede lijn, biedt Eurofins Clinical Diagnostics regionaal een grote meerwaarde aan patiënten, huisartsen, verloskundigen en specialisten. 

Patiënt centraal

Wij weten hoe belangrijk een uitslag kan zijn. Daarom staat de patiënt centraal bij alles wat we doen. Patiënten kunnen voor bloedafname en inleveren van onderzoeksmaterialen terecht op onze Eurofins Zorgpunten en afnamelocaties in de verschillende regio’s. Op deze locaties bieden we daarnaast steeds meer mogelijkheden voor functie- en beeldvormend onderzoek. Wij hebben dagelijks een huisbezoeken team klaarstaan voor bloed(afname) aan huis. Hiermee brengen we de juiste zorg dichtbij de patiënt.

Ons laboratoriumnetwerk

Eurofins Clinical Diagnostics is onderdeel van Eurofins, één van de grootste, internationale laboratoriumorganisaties met meer dan 940 laboratoria en 61.000 medewerkers in 61 landen. Vanuit dit wereldwijde kennisnetwerk beschikt Eurofins Clinical Diagnostics snel over de nieuwste kennis en technologieën.

In Nederland bestaat Eurofins Clinical Diagnostics uit een netwerk van zes gerenommeerde laboratoria:

 • Eurofins Gelre – Apeldoorn en Zutphen
 • Eurofins PAMM – Eindhoven en Veldhoven
 • Eurofins Medische Microbiologie – Leiden en Leiderdorp
 • Eurofins SCAL – Leiden
 • Eurofins NMDL – Rijswijk
 • Eurofins LCPL – Rijswijk

Gezamenlijk bieden zij complete diagnostische dienstverlening aan een breed klantportfolio, bestaande uit (academische) ziekenhuizen, zorginstellingen, zelfstandige behandelcentra ‘s (ZBC’s), huisartsen, verloskundigen en sportorganisaties. In Nederland werkt Eurofins Clinical Diagnostics onder andere samen met het RIVM, VWS en GGD-GHOR.

Aangesloten laboratoria

Medische Specialisten

Directie

Jos Breedveld

Algemeen Directeur Benelux

Jeroen van Suijlen

Operationeel Directeur Nederland

Warry van Gelder

Directeur Strategie

Maurine Leversteijn-van Hall

Medisch Directeur / Arts-microbioloog

Steeven van der Louw

Finance Manager

Ellen Haveman

HR Manager

Benno Naaijkens

IT Manager a.i.

Historie

 • Vrouw achter microscoop

  Leids Cytologisch en Pathologisch Laboratorium (LCPL) opgericht door Mathilde Boon

  Mathilde Boon was het eerste vrouwelijke hoofd van een laboratorium in Nederland. Het LCPL was een medisch laboratorium waar huisartsen het materiaal dat ze bij patiënten afnamen lieten onderzoeken – een huisartsen-laboratorium. Mathilde Boon heeft haar carrière gewijd aan de cytologie en was in deze periode verantwoordelijk voor 2 miljoen uitstrijkjes. Eén van de specialismen binnen het LCPL was dan ook het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Mathilde Boon heeft veel boeken geschreven en lezingen gegeven door het hele land. Haar bekendste lezing heet vaginaal tuinieren.

 • Gilles- Martin- Eurofins

  Eurofins opgericht door Gilles Martin

  Eurofins Scientific ofwel Group werd opgericht door Gilles Martin toen hij de rechten kocht op de SNIF-NMR®-technologie van de Universiteit van Nantes. Zijn ouders waren hoogleraar aan de Universiteit en hadden deze methode onderzocht en ontwikkeld. De SNIF-NMR® is een analyse methode waarmee de oorsprong en zuiverheid van verschillende soorten voedsel- en drinkmonsters kan worden vastgesteld.

 • Nederlands Moleculair Diagnostisch Laboratorium (NMDL) opgericht door Anco Molijn

  Het Nederlands Moleculair Diagnostisch Laboratorium (NMDL) is een dienstverlenend laboratorium voor de eerste-en tweedelijns gezondheidszorg, met een specialisatie in moleculaire virologie, moleculaire bacteriologie, moleculaire pathologie en oncologie.

 • Salux opgericht

  Salux is een full service medisch diagnostisch centrum gericht op eerstelijns gezondheidszorg. Dit lab is actief op het gebied van diagnostiek in de omgeving Leiden. Eén van de specialismen binnen Salux is klinisch chemisch onderzoek.

 • medewerker NMDL LCPl

  NMDL en LCPL gefuseerd

  In 2016 hebben NMDL en LCPL hun krachten gebundeld en gaan ze nu verder onder de naam NMDL-LCPL. Door deze fusie is dit lab nu gespecialiseerd in moleculaire diagnostiek, oncologie, cytologie en histologie. In dit jaar, na een aanbestedingstraject, werd NMDL geselecteerd als één van de vijf screeningslaboratoria voor het landelijke bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een van de partners waarmee het laboratorium daarbij samenwerkt is het Leids Cytologisch Pathologisch Laboratorium (LCPL). Gezamenlijk bedienen de twee laboratoria ruim 900.000 vrouwen in het zuidelijke deel van de Randstad.

 • Jacob Olie Eurofins Clincial Diagnostcis

  NMDL en LCPL sluiten zich aan bij Eurofins Clinical Diagnostics

  Eurofins Clinical Diagnostics in Nederland mag de laboratoria NMDL en LCPL verwelkomen tot het Eurofins netwerk. Met deze nieuwe aangesloten laboratoria versterkt het Eurofins netwerk haar positie op de Nederlandse markt voor klinische diagnostiek.

 • Salux sluit zich aan bij Eurofins Clinical Diagnostics

  Salux in Leiden is tot het Eurofins netwerk toegevoegd. Met de komst van dit nieuwe laboratoria behoort klinische chemie nu ook tot het aanbod van Eurofins Clinical Diagnostics.

 • Hoog volume laboratorium voor PCR-testen geopend

  Eurofins Clinical Diagnostics heeft het eerste Hoog Volume Laboratorium van Nederland in Rijswijk opgebouwd en geopend. Dit lab is geopend omdat de vraag naar PCR- testen door de coronapandemie enorm was toegenomen. Per dag kunnen er in Hoog Volume Lab tot 55.000 testen worden geanalyseerd.

 • Medisch Microbiologisch lab Alrijne valt onder de hoede van Eurofins Clinical Diagnostics

  Door de komst van Medische Microbiologisch lab van Alrijne kan Eurofins Clinical Diagnostics verder bouwen aan de one-stop-shop filosofie. Het MML onderzoekt de aanwezigheid van micro-organismen, zoals bacteriën, virussen en schimmels.

 • Stichting PAMM en Eurofins Clinical Diagnostics zijn de samenwerking gestart

  Handtekening is gezet onder de samenwerking tussen stichting PAMM en Eurofins Clinical Diagnostics. Samen bieden we de zorg in Zuidoost-Brabant zekerheid. PAMM vervult in deze regio een sleutelrol voor pathologie en medische microbiologie.

 • KCHL & MMI van Gelre ziekenhuizen onderdeel van Eurofins Clinical Diagostics

  Eurofins Clinical Diagnostics verwelkomt de laboratoria voor Klinische Chemie en Hematologie (KCHL) en Medische Microbiologie en Infectiepreventie (MMI) van Gelre ziekenhuizen onder de nieuwe naam: Eurofins Gelre. Gebundelde slagkracht maakt het mogelijk om laagdrempelig en toegankelijk te blijven voor zowel zorgverleners als patiënten in de regio Apeldoorn en Zutphen.

 • Eurofins Salux wordt Eurofins SCAL

  SCAL Medische Diagnostiek en Eurofins Salux hebben elk hun eigen rijke geschiedenis en zijn nauw met elkaar verbonden. SCAL is het vertrouwde gezicht voor zorgverleners in de 1e lijn en patiënten in de regio Leiden. Eurofins Salux voert alle klinisch chemische analyses uit en is tevens een betrouwbare partner voor laboratoriumdiagnostiek voor diverse zorgorganisaties, bedrijven en overheidsinstellingen. Vanaf 1 mei 2024 verandert Eurofins Salux haar naam naar Eurofins SCAL, zodat de sterke verbinding tussen SCAL en Eurofins Salux meer zichtbaar wordt.