Vernieuwde website
Welkom op onze verbeterde website. Meer duidelijkheid en gebruiksgemak, terwijl de functionaliteiten hetzelfde blijven.
Lactose tolerantietest (ltt)
Lactose is een suiker dat voorkomt in melkproducten. Mensen met lactose intolerantie kunnen lactose (melksuiker) niet goed kan verwerken. Hierdoor krijgen zij klachten zoals buikkrampen, winderigheid en diarree. Om vast te kunnen stellen of u lactose intolerant bent nemen wij een lactose tolerantie test af. In dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre uw lichaam in staat is om lactose uit een lactose houdend drankje om te zetten in bloedsuiker (glucose).
Voor dit onderzoek dient u een afspraak in te plannen. U kunt een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer 071 – 516 00 20 of online via de bovenstaande knop.
Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier ontvangen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.
Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens
Eten en drinken.
Een lunch, zoals u die normaal ook eet.
Leesmateriaal.
Leesmateriaal of iets anders om u (rustig) mee bezig te houden tijdens de wachttijd van het onderzoek
Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 12 uur ’s avonds tot het moment van de eerste bloedafname de volgende ochtend niet mag eten. Wel mag u water, thee of koffie drinken, mits dit zonder suiker, zoetje of melk is. Ook mag u niet roken of kauwgom gebruiken. U kunt uw medicijnen gewoon blijven gebruiken. Indien u ziek of zwaar verkouden bent kan het onderzoek helaas niet doorgaan. Wij willen u dan vragen om een nieuwe afspraak in te plannen. Dit kan zowel online als telefonisch door te bellen naar 071 – 516 00 20.
Op de afgesproken tijd en locatie neemt onze medewerker bloed van u af door middel van een vingerprik. Na deze eerste prik krijgt u een lactosehoudend drankje dat u helemaal opdrinkt. Na 30 minuten, een uur en anderhalf uur wordt er opnieuw bloed bij u afgenomen. Tijdens de test mag u niet eten, drinken of roken. Het is bovendien belangrijk dat u zo rustig mogelijk blijft zitten. Na de laatste vingerprik mag u weer normaal eten. U kunt dan het eten opeten dat u eventueel zelf heeft meegenomen. Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree?
De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. De doorlooptijd van uw uitslag is ongeveer vijf dagen. Daarna sturen wij de resultaten van het onderzoek naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt met u de uitslag.
Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.