< Terug naar Onderzoeken

Bloedafname met spoed

Wilt uw zorgverlener snel uitsluitsel geven over een eventuele behandeling? Dan is het belangrijk dat u met spoed bloed af kunt laten nemen.

Met een spoedaanvraag kunt u snel bij ons terecht voor een afspraak en heeft uw zorgverlener dezelfde dag uw uitslag.

Heeft uw zorgverlener een spoedaanvraag gedaan? Uw zorgverlener zal u dan vertellen op welke locatie u terecht kan. Bent u niet zelf in staat om naar een van onze locaties te komen? Wij bieden mogelijkheid tot huisbezoek aan.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting

Aanvraagformulier of patiëntbericht
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts meegekregen? Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Zorgpas of verzekeringsgegevens

Wij prikken u in uw elleboogholte. Wij zullen, voordat wij u gaan prikken, vaak eerst een elastische band om uw bovenarm plaatsen. Dit wordt gedaan omdat geschikte aders voor bloedafname soms lastig te vinden zijn. De bloedafnamemedewerker prikt vervolgens in de ader en vult één of meerdere buisjes bloed. De hoeveelheid is afhankelijk van het aantal onderzoeken dat door uw zorgverlener is aangevraagd. Tijdens het vullen van de verschillende buisjes hoeven we niet steeds opnieuw uw arm te prikken. Als er genoeg bloed is afgenomen wordt de naald uit uw arm gehaald. Na de bloedafname wordt de plek waar de naald is ingegaan even dichtgedrukt met een gaasje en plakken wij bij u een pleister op.

Heeft u moeite met bloedprikken of ziet u er tegenop? Zeg dat gerust tegen onze medewerkers. Zij kunnen u daar mee helpen. Heeft u echt last van prikangst of weet dat u moeilijk te prikken bent? Geef dit aan als u telefonisch een afspraak maakt. Wij zullen dan extra tijd voor u reserveren.

Maakt u online een afspraak? Dan vragen wij u om twee blokken te reserveren met de opmerking ‘’in verband met prikangst’’.

Heeft u een baby tussen nul en drie maanden oud? Dan prikken wij uw baby bij u aan huis. Een huisbezoek voor uw baby kan door de verwijzer voor u aangevraagd worden. Heeft uw verwijzer dit niet voor u gedaan? Dan vragen wij u contact op te nemen met uw verwijzer, zodat dit alsnog aangevraagd kan worden.

Heeft uw kind een verwijzing gekregen voor een bloedafname? Dan kunt in onze online afsprakentool kiezen voor de opties ”Bloedafname kind 3 maanden – 6 jaar” (alleen mogelijk  op onze hoofdlocatie aan de Rooseveltstraat 18 te Leiden) of ”Bloedafname 7 jaar – 12 jaar”.

Op de hoofdlocatie Rooseveltstraat 18 zijn meerdere collega’s aanwezig die uw kind kunnen begeleiden tijdens de bloedafname. Ook voor kinderen, ouder dan zes jaar én angstig, adviseren wij om naar onze hoofdlocatie te komen.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.