< Terug naar Onderzoeken

Bloeddrukmeting 24 uur

Deze bloeddrukmeter meet overdag elk half uur de bloeddruk en ‘s nachts elk uur.

Een aantal factoren kunnen ervoor zorgen dat uw bloeddruk hoger of lager is dan normaal. Deze factoren kunnen inspanning, stress of emoties zijn en veroorzaken schommelingen. Deze schommelingen kunnen een vertekend beeld geven van uw bloeddruk. Daarom kan het voorkomen dat wij een 24 uurs bloeddrukmeting bij u doen door middel van een automatische bloeddrukmeting. Onze bloeddrukmeter meet overdag ieder half uur de bloeddruk en ‘s nachts ieder uur.

Heeft uw zorgverlener een bloeddrukmeting van 24 uur voor u aangevraagd via ZorgDomein bij SCAL of heeft u een aanvraagformulier meegekregen? Dan kunt u telefonisch een afspraak bij ons op 071 516 00 20.

Lukt het u niet om naar één van de SCAL vestigingen of Eurofins Clinical Diagnostics te komen? Uw zorgverlener kan een huisbezoek voor u aanvragen. Wij komen dan bij u langs om het onderzoek af te nemen. Let op: wij rijden alleen in Leiden en omgeving.

Als u bent verhinderd, vragen wij u om dat uiterlijk één dag van tevoren aan ons door te geven. Bent u te laat met het afzeggen van uw afspraak of komt u niet opdagen? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening.


Geldig identiteitsbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting

Aanvraagformulier of patiëntbericht
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts meegekregen? Neem deze dan mee naar uw afspraak.

Zorgpas of verzekeringsgegevens

Overzicht van medicatie.
U kunt dit overzicht zelf maken of opvragen bij uw apotheek.

Wij verzoeken u om ruimvallende bovenkleding en een riem te dragen. De kleding moet ook gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Aan de riem kunnen wij de bloeddrukmeter bevestigen.

De medewerker van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics start het onderzoek door u een bloeddrukmeter te geven. De meter bestaat uit een band voor om de arm en het meetapparaat. Onze medewerker sluit de bloeddrukmeter bij u aan. Hierna verricht onze medewerker de eerste meting en geeft u verdere instructies. Dit neemt ongeveer 20 minuten van uw tijd in beslag.

Zoals eerder benoemd wordt het meetapparaat aan uw riem bevestigd. Als u gaat slapen kunt u het apparaat op uw nachtkastje leggen. Op de zoveel tijd (overdag elk half uur, ’s nachts elk uur) geeft de bloeddrukmeter een signaal, waarna de bloeddrukband automatisch wordt opgeblazen om uw bloeddruk vast te leggen. De band loopt vanzelf leeg. Let op: het is noodzakelijk dat u tijdens de metingen ontspannen blijft en uw arm stil houdt. U krijgt van onze medewerker een dagboekje mee om uw activiteiten en emoties te noteren.

Wanneer de bloeddrukmeter is bevestigd kunt u uw dagelijkse activiteiten weer oppakken. Het is belangrijk dat u even stopt met uw activiteit en uw arm niet beweegt als de meting start. De meter en de band mogen niet nat worden. U kunt niet douchen, in bad of zwemmen. U kunt zich wel wassen met een washandje. Autorijden tijdens dit onderzoek wordt afgeraden. Na 24 uur komt u weer terug bij een SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics locatie voor een laatste meting. Onze medewerker koppelt de bloeddrukmeter los.

De resultaten van uw onderzoek worden door de arts beoordeeld. Daarna sturen wij binnen twee werkdagen de resultaten van het onderzoek naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.