< Terug naar Onderzoeken

ECG tijdens inspanning (fietsergometrie)

Onderzoek naar hartafwijkingen.

Een inspannings – ECG (elektrocardiogram), ook wel een fietstest genoemd, is een hartfilmpje dat wij maken terwijl u zich fysiek inspant. Deze fysieke inspanning levert u op één van onze hometrainers. Hartafwijkingen worden namelijk beter zichtbaar als uw hart harder moet werken.

Heeft uw zorgverlener een inspannings-ECG voor u aangevraagd via ZorgDomein bij SCAL of u een aanvraagformulier meegegeven? Dan kunt u telefonisch een afspraak bij ons inplannen op 085-043 24 62

Heeft uw zorgverlener aangegeven dat u ook een hartecho in combinatie met de inspannings-ECG moet laten maken? U heeft dan een gecombineerde afspraak nodig. Geef dit aan als u telefonisch een afspraak maakt.

Als u bent verhinderd, vragen wij u om dat uiterlijk één dag van tevoren aan ons door te geven. Bent u te laat met het afzeggen van uw afspraak of komt u niet opdagen? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

Geldig identiteitsbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting.

Patiëntenformulier of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts ontvangen? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgpas


Overzicht van medicatie.
U kunt dit overzicht zelf maken of opvragen bij uw apotheek.

U kunt het beste makkelijk zittende (sport)kleding en sportschoenen dragen of meenemen. Smeer uw huid op de dag van het onderzoek niet in met bodylotion, zalf of crème. De elektroden blijven hierdoor niet goed zitten.

Omdat u lichamelijke inspanning moet leveren kunt u het beste makkelijk zittende sportkleding en sportschoenen dragen of meenemen. Gebruik op de dag van uw onderzoek geen bodylotion, zalf of crème. Wij moeten tijdens dit onderzoek elektroden op uw lichaam plaatsen en deze blijven hierdoor niet plakken aan uw huid.

Wij nemen eerst een rust-ECG bij u af. Om dit te kunnen doen moet u met een ontbloot bovenlichaam plaats nemen op de hometrainer. Wij zullen in totaal 10 elektroden met plakkers op uw bovenlichaam plaatsen. Om deze elektroden goed te laten plakken is het soms nodig om overtollig borsthaar gedeeltelijk weg te scheren. De elektroden zijn verbonden met het ECG-apparaat. Het is belangrijk dat u tijdens de meting zo min mogelijk beweegt op de hometrainer. Dit zal niet langer duren dan enkele minuten. U krijgt een bloeddrukmeter om uw arm, waarbij er een bloeddrukmeting in rust wordt gemaakt. Als er geen bezwaren zijn om te gaan fietsen mag u hiermee van start gaan. In totaal gaat u 10 minuten interval fietsen. Het onderzoek gaat door totdat de maximale inspanning is bereikt of tot dat het te zwaar voor u wordt. Het gehele onderzoek duurt gemiddeld een half uur.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze cardioloog. Daarna sturen wij binnen twee werkdagen naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.