< Terug naar Onderzoeken

Hartecho (echocardiografie)

Met behulp van geluidsgolven maken wij beeldmateriaal van uw hart.

Aan de hand van de echo wordt in kaart gebracht hoe uw hartspier, de hartkleppen en de holtes van het hart zich bewegen. Met behulp van deze echo kunnen wij u ook de werking en eigenschappen van de bloedstroom van en naar het hart zichtbaar maken.

Heeft uw zorgverlener een hartecho voor u aangevraagd via ZorgDomein bij SCAL of u heeft u een aanvraagformulier meegekregen? Dan kunt u telefonisch een afspraak bij ons inplannen op 071 – 516 00 20.

Heeft uw zorgverlener aangegeven dat u ook een afspraak moet laten maken voor een inspannings-ECG (fietsergometrie) in combinatie met een hartecho? Dan heeft u een gecombineerde afspraak nodig. Geef dit aan als u een telefonische afspraak maakt bij onze medewerker.

Als u bent verhinderd, vragen wij u om dit uiterlijk één dag van tevoren aan ons door te geven. Bent u te laat met het afzeggen van uw afspraak of komt u niet opdagen? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

Geldig identiteitsbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent. Lees meer over deze verplichting.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is eurofins-doc.jpg
Overzicht van medicatie.
U kunt dit overzicht zelf maken of opvragen bij uw apotheek.

Gebruik op de dag van uw onderzoek geen bodylotion, zalf of crème. Wij moeten tijdens dit onderzoek elektroden op uw lichaam plaatsen en deze blijven hierdoor niet plakken aan uw huid.

Voordat we de hartecho bij u afnemen maken wij eerst een rust-ECG. Om dit kunnen doen moet u uw bovenkleding uittrekken en met een ontbloot bovenlichaam op de onderzoeksbank gaan liggen. Wij zullen in totaal 10 elektroden met plakkers op uw bovenlichaam plaatsen. Wij raden u aan om overtollig borsthaar gedeeltelijk weg te scheren. De elektroden zijn door middel van draden verbonden met het ECG-apparaat. Het is belangrijk dat u tijdens de meting zo stil mogelijk blijft liggen. Het kan namelijk zo zijn dat meting daardoor wordt beïnvloed. Het afnemen van een ECG duurt enkele minuten.

Na het afnemen van de ECG starten wij meteen met de hartecho. Voor de hartecho blijft u ook met een ontbloot bovenlichaam op de onderzoekstafel liggen. De medewerker van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics plakt drie elektrodes op uw borst om uw hartritme te meten. Hierna zullen wij gel op uw borst aanbrengen, zodat het echoapparaat beter contact maakt uw huid. Onze medewerker zal het echoapparaat op uw borstwand plaatsen en heen en weer bewegen. Op deze manier maken wij vanuit verschillende posities een afbeelding van uw hart. Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

De resultaten van uw onderzoek worden beoordeeld door onze cardioloog. Daarna sturen wij binnen twee werkdagen de resultaten van het onderzoek naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.