< Terug naar Onderzoeken

Ontlasting onderzoek (feces)

Microbiologisch onderzoek kan aantonen of er wellicht ziekmakende bacteriën, virussen of parasieten in uw darmen aanwezig zijn.

 De aanwezigheid van occult (onzichtbaar) bloed in de ontlasting kan een aanwijzing zijn voor een darmpoliep of darmtumor. Occult bloed is niet te zien met het blote oog. De hoeveelheid calprotectine in uw ontlasting kan aantonen of er sprake is van een chronische darmontsteking zoals de ziekte van Crohn of het prikkelbare darmsyndroom.

De stappen die u moet doorlopen om het onderzoekmateriaal af te nemen is afhankelijk van het type onderzoek. Het onderzoek wordt altijd aangevraagd door uw zorgverlener.

Calprotectine

Voor de calprotectine test moet u wat ontlasting inleveren. Om dit te kunnen doen moet u het potje, dat u van uw zorgverlener heeft gekregen, vullen met een klein beetje ontlasting.

 • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
 • Vul vervolgens twee derde van het potje dat u heeft gekregen van uw zorgverlener met ontlasting.
 • Breng dit potje daarna (zo snel mogelijk) naar één van onze vestigingen van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics.

Occult bloed onderzoek

Voor het occult bloed onderzoek moet u wat ontlasting inleveren. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een potje gekregen met een lepeltje.

 • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
 • Neem met het lepeltje drie of vier kleine schepjes uit de ontlasting. Omdat occult bloed niet overal evenveel voorkomt, is het belangrijk dat u de schepjes op verschillende plaatsen neemt, het liefst ook wat dieper in de ontlasting.
 • Vul het potje hooguit voor de helft.
 • Breng dit potje daarna (zo snel mogelijk) naar één van onze vestigingen van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics.

Bacteriën en Virussen

Voor het onderzoek op bacteriën, virussen en parasieten moet u ontlasting inleveren. Hiervoor heeft u van uw zorgverlener een envelop gekregen met één potje. Voor vragen kunt u onze instructies raadplegen.

 • Vang wat ontlasting op met behulp van een stuk WC papier.
 • De ontlasting mag niet in aanraking komen met water.
 • Vul het potje hooguit voor driekwart.
 • Als het potje is gevuld doet u deze in het plastic zakje dat u vindt in de envelop. Voeg daar ook het absorptiemateriaal aan toe dat in de envelop zit. Dit papiertje is nodig om vocht op te zuigen, als het potje onderweg lekt. Plak het plastic zakje daarna goed dicht met de plakstrip. Doe het zakje met het aanvraagformulier in de envelop en sluit die goed af.
 • Lever de envelop bij voorkeur in bij een vestiging van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics. Lukt dat niet, dan kunt u de envelop ook inleveren bij uw zorgverlener of met de post versturen.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de verzekerde bent. Lees meer over deze verplichting

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier (niet verplicht).
Neem deze mee indien u deze heeft gekregen van uw arts.

Zorgverzekeringspas (niet verplicht).
Als u uw zorgverzekeringspas meeneemt, kunnen wij rechtstreeks de kosten declareren bij uw zorgverzekeraar.

Potje met ontlasting.

De resultaten van uw onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog. Daarna sturen wij de resultaten binnen enkele dagen de resultaten naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.

U kunt alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft. Via de button hierboven kunt u online een afspraak maken. Dan ziet u meteen of onze vestigingen bij u in de buurt zitten. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. U kunt hiervoor bellen naar 085 – 043 24 62.