Vernieuwde website
Welkom op onze verbeterde website. Meer duidelijkheid en gebruiksgemak, terwijl de functionaliteiten hetzelfde blijven.
Urine onderzoek (24 uur)
In uw urine kunnen bepaalde stoffen aanwezig zijn die iets kunnen vertellen over het functioneren van uw nieren, maar ook over de stofwisseling in uw lichaam. Ochtendurine is vaak voldoende om alle stoffen aan te kunnen tonen, maar in enkele gevallen is het nodig om 24 uur lang alle urine te verzamelen.
Voor dit onderzoek heeft u een speciale urineverzamelbokaal nodig. U kunt deze ophalen bij onze hoofdvestiging of een van onze andere locaties. Wij zorgen dat de bokaal op de, door u gekozen, locatie klaar staat. Wij willen u wel vragen om uw aanvraagformulier mee te nemen als u uw bokaal op komt halen. U kunt u een extra urinepotje meenemen om uw urine in op te vangen. Dit kunt u vervolgens in de verzamelbokaal overgieten. Heeft u diarree of bent u ongesteld? Dan kunnen wij het onderzoek helaas niet uitvoeren.
Wanneer uw zorgverlener heeft aangegeven dat u getest moet worden op 5-HIAA is het belangrijk dat u drie dagen voor de test geen voedingsmiddelen eet die serotonine bevatten. 5-HIAA is namelijk een afbraakproduct van het hormoon serotonine. U mag de volgende producten niet eten:
- Tomaten (dus ook geen tomatensap, saus of soep)
- Bananen
- Avocado’s
- Kiwi’s
- Ananas
- Noten
- Pruimen
- Aubergines
- Schimmelkaas
- Oude kaas
U mag ook geen medicijnen gebruiken die het serotonine mechanisme beïnvloeden, zoals:
- ß-sympaticomimetica (CARA)
- Alfa-methyldopa,
- Fenothiazines,
- MAO-remmers
- Isoniazide,
- Probenicol,
- Paracetamol,
- Fenobarbital
- Guaiacol (hoestsiroop).
Vraag uw zorgverlener om welke medicijnen het gaat in uw geval.
U kunt uw urine inleveren op al onze Eurofins Clinical Diagnostics of SCAL locaties. U kunt zowel online als telefonisch een afspraak maken. Wilt u online een afspraak maken? Klik hier dan op de bovenstaande rode button en kies voor ”afgifte materiaal”.
U kunt ook telefonisch een afspraak maken. Wij zijn iedere werkdag bereikbaar van 08.00 uur tot 16.30 uur op 071 – 516 00 20.
Legitimatiebewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts ontvangen? Neem deze mee naar uw afspraak.
Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens
Urineverzamelbokaal
Als u uw urine gaat inleveren hoeft u, wanneer u de eerste keer op die dag gaat urineren, nog geen urine op te vangen. De eerste ochtendurine hoeft u dus niet op te vangen. De rest van de dag vangt u steeds uw urine op en giet u die in de urineverzamelbokaal. De eerste urine van de volgende ochtend moet u ook verzamelen. Het is belangrijk dat deze ochtendurine ongeveer op dezelfde tijd wordt verzameld als de eerste ochtendurine van de vorige dag (die u toen niet hoefde op te vangen). U bewaart de verzamelbokaal in de tussentijd op een koele en donkere plaats, bijvoorbeeld naast uw toilet. Als alle urine opgevangen is levert u de verzamelbokaal weer bij een van onze vestigingen in. Doe dit het liefst in dezelfde ochtend. Als het niet gelukt is om alle urine te verzamelen, kunt u bij ons een nieuwe bokaal ophalen om het onderzoek opnieuw te doen.
De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. Daarna sturen wij de resultaten van het onderzoek naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.
Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.