< Terug naar Onderzoeken

Glucose tolerantietest (gtt)

Het is belangrijk dat de hoeveelheid glucose in het bloed, het bloedsuikergehalte, niet teveel varieert. Bij grote schommelingen kan er sprake zijn van diabetes of, in het geval van zwangerschap, van zwangerschapsdiabetes. Als het bloedsuikergehalte juist teveel daalt, kan er sprake zijn van hypoglykemie.

Bij een glucose tolerantietest onderzoeken wij wat er met uw bloedsuikergehalte gebeurt na inname van een suikerhoudend drankje. Twee uur na drinken van dit drankje kijken wij of uw bloedsuikergehalte weer terug is op het oude niveau.

Voor dit onderzoek dient u een afspraak in te plannen. U kunt een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer 085-043 24 62 of online via de bovenstaande knop.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier 
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts ontvangen? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgverzekeringspas 

 

Eten en drinken.
Een lunch, zoals u die normaal ook eet

U moet voor dit onderzoek nuchter zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 10 uur ’s avonds niet mag eten of drinken . U mag wel water, thee (zonder smaakje) of koffie drinken, mits zonder suiker, zoetje en/of melk. U mag ook niet roken en geen kauwgom gebruiken. U kunt uw medicijnen blijven gebruiken. Als u ziek bent of zwaar verkouden, kan het onderzoek niet doorgaan. Belt u dan zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak.

Onze medewerker neemt bloed bij u af. Na deze eerste afname krijgt u een glucosehoudend drankje. Dit drankje smaakt erg zoet, omdat het vrij veel glucose bevat (75 gram bij een normale glucose tolerantietest en 100 gram bij een verlengde glucose tolerantietest). Na het opdrinken mag u plaatsnemen in de wachtkamer. Hier kunt u wachten tot u wordt opgeroepen voor de volgende bloedafname(s). In deze tijd mag u niet eten, drinken en zich inspannen. U kunt het beste zoveel mogelijk blijven zitten. Bij een glucose tolerantietest wordt na 2 uur weer bloed afgenomen.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. Wij sturen de resultaten van het onderzoek diezelfde dag naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over diabetes en zwangerschapsdiabetes? Kijk dan op de website van het Diabetes Fonds.

 

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.