< Terug naar Onderzoeken

Lactose tolerantietest (ltt)

Lactose is een suiker dat voorkomt in melkproducten. Mensen met lactose intolerantie kunnen lactose (melksuiker) niet goed kan verwerken. Hierdoor krijgen zij klachten zoals buikkrampen, winderigheid en diarree. Om vast te kunnen stellen of u lactose intolerant bent nemen wij een lactose tolerantie test af. In dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre uw lichaam in staat is om lactose uit een lactose houdend drankje om te zetten in bloedsuiker (glucose).

Voor dit onderzoek dient u een afspraak in te plannen. U kunt een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer 085-043 24 62 of online via de bovenstaande knop.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier 
Heeft u een aanvraagformulier ontvangen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgverzekeringspas 

 

Eten en drinken.
Een lunch, zoals u die normaal ook eet.

Leesmateriaal.
Leesmateriaal of iets anders om u (rustig) mee bezig te houden tijdens de wachttijd van het onderzoek

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. U mag op de avond voor het onderzoek vanaf 12 uur ‘s avonds tot het moment van de eerste bloedafname de volgende ochtend niet eten of bepaalde dingen drinken. U mag wel water, thee (zonder smaakje) of koffie (zonder suiker, zoetje of melk) drinken. U mag ook niet roken en geen kauwgom gebruiken. Als u medicijnen moet innemen, mag u dit wel met water doen. Wij kunnen het onderzoek niet uitvoeren als u ziek of zwaar verkouden bent op de dag van het onderzoek. Belt u ons in dat geval zo snel mogelijk voor een nieuwe afspraak.

Onze medewerker zal bloed bij u afnemen. Na deze eerste prik krijgt u een lactose houdend drankje dat u helemaal opdrinkt. Als het drankje op is wordt er voor de tweede keer bloed afgenomen. Dit gebeurt na een half uur, een uur, anderhalf uur en twee uur. Tijdens deze twee uur mag u niet eten, drinken of roken. Het is ook belangrijk dat u zoveel mogelijk blijft zitten en dat u uzelf niet teveel inspant. Na de laatste bloedafname mag u weer normaal eten. U kunt dan het eten opeten dat u zelf heeft meegenomen. Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree? De uitslag kan hierdoor minder betrouwbaar zijn.

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. De doorlooptijd van uw uitslag is ongeveer vijf dagen. Daarna sturen wij de resultaten van het onderzoek naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt met u de uitslag.

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.