< Terug naar Onderzoeken

Oogfoto (fundusfotografie)

Onderzoek naar afwijkingen aan het netvlies van het oog.

Wij maken eventuele afwijkingen aan uw ogen zichtbaar door middel van een fundusfoto. Met behulp van fundusfotografie kunnen wij de binnenzijde van uw oog zien. Denk aan het netvlies, de macula, de oogzenuw en aan-en afvoerende bloedvaten. Hierdoor kunnen wij al vroeg ontdekken of er een behandeling voor het netvlies nodig is. Vooral bij diabetespatiënten is het belangrijk om regelmatig oogfoto’s te maken. Zij lopen namelijk verhoogd risico dat de bloedvaten op het netvlies van hun ogen beschadigd raken door schommelende bloedsuikergehaltes.

Heeft uw zorgverlener een fundusfoto voor u aangevraagd via ZorgDomein bij SCAL of u een aanvraagformulier meegegeven? Dan kunt telefonisch een afspraak bij ons inplannen op 071-516 00 20.

Heeft u zorgverlener u aangemeld voor de Diabetes Oproepdienst? U ontvangt dan van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics een brief, waarin wij u uitnodigen voor een fundusfoto. Komt deze afspraak niet uit? Dan kunt u bellen naar ons algemene telefoonnummer 071-516 00 20.

Als u bent verhinderd, vragen wij u om dat uiterlijk één dag van tevoren aan ons door te geven. Bent u te laat met het afzeggen van uw afspraak of komt u niet opdagen? Dan brengen wij de kosten bij u in rekening.

Geldig identiteitsbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting.

Patiëntenformulier of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts ontvangen? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgpas of verzekeringsgegevens

 

Overzicht van medicatie.
U kunt dit overzicht zelf maken of opvragen bij uw apotheek (niet verplicht).

Bril of benodigdheden om lenzen in en uit te kunnen doen (niet verplicht).

 

Zonnebril (niet verplicht).
Uit ervaring weten we dat patiënten het fijn vinden om een zonnebril mee te nemen. De reden hiervoor is dat uw pupillen na dit onderzoek wijder kunnen zijn dan normaal (niet verplicht).

Indien uw pupil niet wijd genoeg is druppelen wij uw ogen. Door deze druppels kunt u na het onderzoek nog wazig zien. U mag als uw ogen gedruppeld zijn niet autorijden. Wij vragen u om uw contactlenzen uit te doen voor het onderzoek.

De medewerker van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics zal eerst uw pupillen bekijken. Zijn deze wijd genoeg? Dan maken wij direct een foto. Mochten uw pupillen niet wijd genoeg zijn dan druppelen wij eerst uw ogen. De druppels werken pas na tien à twintig minuten. U zult hierop eerst moeten wachten. Als de druppels zijn ingewerkt maken wij van beide ogen een foto.

Uw fundusfoto’s worden bekeken en beoordeeld door de oogarts. Uw zorgverlener ontvangt na maximaal vijf werkdagen de uitslag. In geval van afwijkingen wordt de zorgverlener door ons gebeld, zodra de uitslag binnen is. Indien nodig kan dan direct actie ondernomen worden voor een vervolgonderzoek.

Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.