NIPT bij Eurofins Salux

Eurofins Salux is onderdeel van Eurofins Clinical Diagnostics. Door het RIVM zijn wij gekozen als bloedafname organisatie en voeren wij dus alleen de afname van de NIPT-test uit. Naast de NIPT voeren wij ook andere bloedonderzoeken uit voor zwangeren. Denk ook aan het 12 weken bloedonderzoek.

Wij zijn een verzameling van laboratoria door heel Nederland. Wij bieden een breed diagnostisch portfolio zoals Klinische Chemie, Medische Microbiologie en Pathologie. Naast onze verschillende laboratoria bieden wij ook diverse bloedafnamepunten aan, waar we ook functie-en beeldvormend onderzoek aanbieden.

Afspraak maken

Wat is de NIPT en waarom kies ik voor deze test?

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een bloedtest. Het laat zien of er aanwijzingen zijn of jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Deze test kan ook andere aandoeningen vinden. Dit heet nevenbevindingen. Je kiest zelf of je deze wilt weten.

De NIPT-test kan vrijwillig tijdens de zwangerschap worden afgenomen. Deze test kun je laten afnemen als je wilt weten of jouw kind het downsyndroom, edwardssyndroom of patausyndroom heeft.
Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Iemand wordt daarmee geboren. Bij de een is het ernstiger dan bij de ander. Van tevoren is daar niets over te zeggen.
Edwardssyndroom en patausyndroom komen veel minder voor dan downsyndroom. Het zijn zeer ernstige aandoeningen. De meeste kinderen overlijden voor of rond de geboorte.

Hoe verloopt het onderzoek?

De NIPT-test kan per 1 april 2023 vanaf 10 weken zwangerschap worden afgenomen. Dit is een bloedonderzoek. Jouw verloskundige of gynaecoloog geeft meer informatie over deze test en andere bloedonderzoeken. Zij vertellen ook waar jij bloed af kan laten nemen en hier mag je ook zelf de keuze in maken.

Voor het bloedonderzoek kun je een afspraak maken bij twee locaties, onze hoofdlocatie in Leiden en bij onze locatie in Voorhout. U kunt meer informatie vinden op onze locatiepagina’s. Voor de NIPT nemen wij twee buizen bloed bij af. De plek waar wij bloed afnemen is in de arm.