Zwangerschapsscreening (NIPT + bloedonderzoek)
Tijdens jouw zwangerschap kun je verschillende bloedonderzoeken uitvoeren. Denk aan het bloedonderzoek, dat je aan het begin van jouw zwangerschap af kan laten nemen (12 weken screening) en de NIPT. Deze bloedonderzoeken zeggen iets over jouw gezondheid en die van jouw baby. Het is daarom belangrijk dat je bloed laat prikken. Jouw verloskundige of gynaecoloog vertelt je meer over de inhoud van deze onderzoeken. Je kunt bij ons zowel de NIPT als het bloedonderzoek voor zwangeren (12 weken screening) af laten nemen. Wij hebben in totaal 28 locaties in de omgeving van Amsterdam, Den Haag en Leiden, waar je op afspraak terecht kunt voor de 12 weken screening. Op twee van onze locaties (Leiden en Voorhout) kun je ook terecht voor de NIPT.
Je kunt de NIPT (niet-invasieve prenatale test) alleen bij ons laten afnemen als je een afspraak hebt. De NIPT laat zien of er aanwijzingen zijn of jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Via de button hierboven kun je online een afspraak maken. Dan zie je meteen of onze vestigingen bij jou in de buurt zitten. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. Je kunt hiervoor bellen naar 071 – 516 00 20.
Aan het begin van jouw zwangerschap heeft de verloskundige aangegeven dat je een bloedonderzoek (ook wel een 12 weken screening genoemd) kan laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek toont onder meer aan welke bloedgroep je hebt. Bij voorkeur wordt dit onderzoek voor de 13e week zwangerschap afgenomen. Dit onderzoek kun je in combinatie met de NIPT bij ons af laten nemen. Je kiest dan voor afspraaktype ‘’optie NIPT + 12 wkn screening’’. Let op: je kunt pas de NIPT af laten nemen als je minimaal 10 weken zwanger bent.
Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat jij de persoon bent waar de aanvraag voor is gedaan. Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier (ontvangen van jouw verloskundige)
Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens
Jouw verloskundige geeft meer informatie geven de NIPT, hierdoor kan je een weloverwogen keuze maken om wel of niet deel te nemen. Voor de NIPT hoef je niet nuchter te zijn.
Heb je een combinatie afspraak ingepland voor het bloedonderzoek en de NIPT? Voor deze afspraak hoef je ook niet nuchter te zijn.
Bij de NIPT wordt er bloed afgenomen. In het bloed zit ook een klein beetje DNA van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van jouw kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat jouw kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.
Wij prikken, bij voorkeur, in jouw elleboogholte. Wij zullen, voordat wij jou gaan prikken, vaak eerst een elastische band om de bovenarm plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de aders beter zichtbaar worden. De bloedafnamemedewerker prikt vervolgens in de ader en neemt vervolgens de benodigde bloedbuizen af. Als er genoeg bloed is afgenomen wordt de naald uit jouw arm gehaald. De plek waar geprikt is wordt kort met een gaasje dichtgedrukt.
Heb je moeite met bloedprikken of zie je er tegenop? Zeg dat gerust tegen onze medewerkers. Zij kunnen u daar mee helpen. Heb je echt last van prikangst of weet je dat je moeilijk te prikken bent? Wij adviseren je om telefonisch een afspraak te maken, zo kunnen wij extra tijd voor jou reserveren.
De uitslag ontvang je binnen 10 kalenderdagen van jouw verloskundige.
Vanaf 1 april 2023 wordt de NIPT volledig vergoed door jouw zorgverzekeraar. Het bloedonderzoek (12 weken screening), die je aan het begin van jouw zwangerschap moet laten afnemen, wordt ook volledig vergoed. Er zijn voor jou dus geen kosten aan deze onderzoeken verbonden.
Worden de kosten van de NIPT van mijn eigen risico afgetrokken?
De NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) wordt niet van het eigen risico afgetrokken. De NIPT wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Ik ben verhinderd voor mijn afspraak, wat kan ik doen?
Als je bent verhinderd, verzoeken wij jou om dat uiterlijk 24 uur van tevoren aan ons door te geven. Als je te laat afzegt of niet komt opdagen voor een afspraak, zijn wij genoodzaakt om de gemaakte afspraak kosten aan jou door te berekenen.
Wat onderzoeken ze bij de NIPT?
De NIPT (niet-invasieve prenatale test) onderzoekt of er drie in plaats van twee exemplaren zijn van de chromosomen 21 (downsyndroom), 18 (edwardssyndroom) en 13 (patausyndroom). Het laboratorium kan ,naast deze drie, ook andere chromosoomafwijkingen zien.
De NIPT(niet-invasieve prenatale test) kan ook andere aandoeningen aantonen. Het laboratorium kan ook andere chromosoomafwijkingen vinden bij het kind, in de placenta (moederkoek) en heel soms ook bij de zwangere zelf. Dat noemen we nevenbevindingen.
- Nevenbevindingen zijn alle chromosoomafwijkingen, anders dan trisomie 21 (down), trisomie 18 (edwards) of trisomie 13 (patausyndroom)
- Er zijn verschillende soorten nevenbevindingen: van heel ernstige tot minder ernstige aandoeningen.
- Van elke 1.000 zwangeren die kiezen voor de NIPT met nevenbevindingen, krijgen ongeveer vier vrouwen te horen dat er een nevenbevinding is.
- Om zeker te weten om wat voor nevenbevinding het gaat, is vervolgonderzoek nodig, meestal een vruchtwaterpunctie of vlokkentest.
Kan ik iemand meenemen wanneer ik bloed bij jullie laat afnemen?
Jazeker, in onze prikruimtes is één extra stoel beschikbaar.
Hoeveel vrouwen nemen een NIPT?
In 2017 koos 39% van de zwangere vrouwen voor de NIPT. In 2021 was dit aandeel gestegen naar 55,3%. Per 1 april wordt de NIPT volledig vergoed. De verwachting is dat dit aandeel zal gaan stijgen.
Op welke locaties kan ik terecht voor de NIPT (bloedafname)?
Je kan niet bij alle Eurofins en SCAL locaties terecht voor de NIPT. Hieronder zie je een overzicht op welke locaties je terecht kunt:
- Voorhout, Agneshove 83
- Leiden, Rooseveltstraat 18
Op welke locaties kan ik terecht voor het bloedonderzoek voor zwangere (12 weken screening)?
Je kan bij alle Eurofins en SCAL locaties terecht voor het bloedonderzoek. Aan het begin van jouw zwangerschap heeft de verloskundige aangegeven dat je een bloedonderzoek kan laten uitvoeren. Dit bloedonderzoek toont onder meer aan welke bloedgroep jij hebt. Bij voorkeur wordt dit onderzoek voor de 13e week zwangerschap afgenomen. Vind hier al onze locaties.
Dit onderzoek kun je in combinatie met de NIPT bij ons af laten nemen. De NIPT kan niet bij al onze locaties worden afgenomen.
Lukt een NIPT altijd?
Bij 2 op de 100 vrouwen lukt deze test niet door verschillende redenen. De test kan kosteloos opnieuw worden afgenomen.