Urine onderzoek
Urineonderzoek kan aantonen of u bijvoorbeeld een soa, urineweginfectie of nierziekte heeft. Hoe u uw urine moet inleveren is afhankelijk van het onderzoek, die door uw zorgverlener is aangevraagd. Het is mogelijk dat uw zorgverlener meerdere onderzoeken heeft aangevraagd en hierdoor zult u op verschillende manieren uw urine in moeten leveren.
De stappen die u moet doorlopen om het onderzoekmateriaal af te nemen is afhankelijk van het type onderzoek. Het onderzoek wordt altijd aangevraagd door uw zorgverlener.
Klinisch chemisch onderzoek
Potje
Van uw zorgverlener heeft u een potje meegekregen. In het potje vangt u uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dit niet, verzamel dan urine nadat u minimaal drie uur niet heeft geplast. Vul het potje tot ongeveer halverwege. Probeer eerst een beetje in het toilet te urineren voordat u urine opvangt in het potje. Lever het potje dezelfde dag, het liefst zo snel mogelijk in, bij één van onze vestigingen van SCAL of Eurofins Clinical Diagnostics.
Buisje
Van uw zorgverlener heeft u een potje en buisjes meekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal drie uur niet hebt geplast. Probeer eerst een beetje in het toilet te urineren voordat u urine opvangt in het potje. Het potje moet ongeveer tot de helft gevuld zijn. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het uitvullen en inleveren van de buisjes. U kunt de instructie hier digitaal inzien.
Medisch microbiologisch onderzoek
Van uw zorgverlener heeft u een potje, buisje en verzendenvelop meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal drie uur niet hebt geplast. Probeer eerst een beetje in het toilet te urineren voordat u urine opvangt in het potje. Het potje moet ongeveer tot de helft gevuld zijn. Het is belangrijk dat u uw handen en geslachtsdeel van tevoren goed wast en de zeepresten goed wegspoelt. Hierna is het belangrijk dat u de bijgeleverde instructie nauwkeurig volgt voor het verzamelen van de urine in het bijgevoegde sponsje. In de instructies kunt ook lezen hoe het materiaal ingeleverd moet worden of hoe u het kunt versturen met de bijgeleverde verzendenvelop. U kunt de instructie hier digitaal inzien.
Soa onderzoek
U heeft van uw zorgverlener een potje, buisje en verzendenvelop meegekregen. U vangt in het potje uw urine op, bij voorkeur ochtendurine. Lukt dit niet? Verzamel dan uw urine nadat u minimaal drie uur niet hebt geplast. Het is belangrijk dat u de eerste urine opvangt die u uitplast. Het potje vult u ongeveer tot halverwege. Het is belangrijk dat u uw handen en geslachtsdeel van tevoren goed wast met water. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het vullen van de buisjes. In onze instructies kunt u ook lezen hoe u de buisjes kunt inleveren of versturen met de bijgeleverde verzendenvelop. Bij het soa onderzoeken maken wij onderscheid tussen een afname man en uitstrijk. Instructies voor een afname bij man vindt u hier, instructies voor de uitstrijk vind u hier.
Legitimatiebewijs (verplicht).
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier ontvangen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.
Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens
Gevulde potje/buisjes
Het gevulde potje en/of de buisjes met urine. Als u er een verzendenvelop bij heeft gekregen, dan doet u de buisjes alvast in deze envelop volgens de bijgeleverde instructies. Mocht het vullen van de buisjes niet lukken, neem dan het gevulde potje en buisjes mee naar een van onze locaties en onze medewerker zal de buisjes dan voor u vullen.
De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus of arts-microbioloog. Daarna zullen wij de resultaten binnen enkele dagen versturen naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u. De exacte doorlooptijd is afhankelijk van het type onderzoek.
Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.
U kunt alleen bij ons terecht als u een afspraak heeft. Via de button hierboven kunt u online een afspraak maken. Dan ziet u meteen of onze vestigingen bij u in de buurt zitten. Het is ook mogelijk om telefonisch een afspraak te maken. U kunt hiervoor bellen naar 071 – 516 00 20.