Urine onderzoek (dysmorfe erytrocyten of cilinders)
Wanneer u bloed heeft geplast of als uit urineonderzoek bleek dat er rode bloedcellen in uw urine zitten (hematurie), kan uw arts verder onderzoek aanvragen om na te gaan wat de oorzaak is. Bij dit onderzoek wordt onder een microscoop gekeken of er rode bloedcellen met afwijkende vorm (dysmorfe erytrocyten) of cilinders aanwezig zijn. Afhankelijk van de uitslag kunt u worden doorverwezen naar een uroloog of nefroloog.
Het is belangrijk dat u de urine voor dit onderzoek op de juiste manier verzamelt en inlevert. In deze instructie staat hoe u de urine het beste opvangt en inlevert.
Verzamel bij voorkeur de tweede ochtendurine. Lukt dat niet, verzamel dan urine nadat u minimaal 3 uur niet hebt geplast.
Inleveren
Het onderzoek is het meest betrouwbaar als de urine vers is, omdat (afwijkende) rode bloedcellen en cilinders in urine niet lang stabiel zijn. Produceer de urine daarom het liefst op locatie in het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp. Als u toch thuis produceert, lever de buisjes dan zo snel mogelijk in, het liefst binnen een uur.
Voorbereiding
Om de urine goed te beoordelen, moet u andere oorzaken van bloed in de urine voorkomen. Verzamel daarom geen urine als u ongesteld bent en vermijd seksuele of zware lichamelijke activiteit de dag voor het verzamelen. Als u ook urine voor een urinekweek moet opvangen en instructies heeft gekregen voor het schoonmaken van de geslachtsdelen, poets dan niet te hard. Daarmee kunnen kleine beschadigingen ontstaan.
Instructie
U heeft van uw zorgverlener een potje en buisjes meegekregen of u kunt deze ophalen bij de bloedafname poli. U plast in het potje en vult daarna de buizen.
Probeer eerst een beetje urine in het toilet te plassen voordat u urine opvangt in het potje (middenstroom urine). Door het eerste beetje urine uit te plassen in het toilet spoelt u cellen of bacteriën weg die afkomstig zijn van de geslachtsdelen of de huid. Zo kunnen deze niet storen bij het onderzoek.
Vul het potje tot ongeveer halverwege. Vervolgens volgt u nauwkeurig de bijgeleverde instructie voor het uitvullen en inleveren van de buisjes. U kunt de instructie hier digitaal inzien.
Legitimatiebewijs (verplicht).
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan. Lees meer over deze verplichting
Patiëntbericht of aanvraagformulier
Heeft u een aanvraagformulier ontvangen van uw huisarts? Neem deze mee naar uw afspraak.
Zorgverzekeringspas of verzekeringsgegevens
Gevulde potje/buisjes
Het gevulde potje en/of de buisjes met urine. Mocht het vullen van de buisjes niet lukken, neem dan het gevulde potje en buisjes mee naar het inleverpunt. Een medewerker van SCAL zal de buisjes dan voor u vullen.
De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus en binnen enkele dagen naar uw zorgverlener gestuurd. Uw zorgverlener zal de uitslag daarna met u bespreken.
Dit onderzoek valt binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.