< Terug naar Onderzoeken

Glucose tolerantietest (gtt)

Het is belangrijk dat de hoeveelheid glucose in het bloed, het bloedsuikergehalte, niet teveel varieert. Bij grote schommelingen kan er sprake zijn van diabetes of, in het geval van zwangerschap, van zwangerschapsdiabetes. Als het bloedsuikergehalte juist teveel daalt, kan er sprake zijn van hypoglykemie.

Bij een glucose tolerantietest onderzoeken wij wat er met uw bloedsuikergehalte gebeurt na inname van een suikerhoudend drankje. Twee uur na drinken van dit drankje kijken wij of uw bloedsuikergehalte weer terug is op het oude niveau.

Voor dit onderzoek dient u een afspraak in te plannen. U kunt een afspraak plannen via ons algemene telefoonnummer 085-043 24 62 of online via de bovenstaande knop.

Paspoort, ID-kaart of rijbewijs.
Wij hebben dit nodig om te verifiëren dat u de persoon bent, waarvoor de aanvraag is gedaan.
Lees meer over deze verplichting

 

Patiëntbericht of aanvraagformulier 
Heeft u een aanvraagformulier van uw huisarts ontvangen? Neem deze mee naar uw afspraak.

Zorgverzekeringspas 

 

Eten en drinken.
Een lunch, zoals u die normaal ook eet

Voor dit onderzoek dient u nuchter te zijn. Dat betekent dat u op de avond voor het onderzoek vanaf 12 uur ’s avonds tot het moment van de eerste bloedafname de volgende ochtend niet mag eten. Wel mag u water, thee of koffie drinken, mits dit zonder suiker, zoetje of melk is. Ook mag u niet roken of kauwgom gebruiken. U kunt uw medicijnen blijven gebruiken. Indien u ziek of zwaar verkouden bent kan het onderzoek helaas niet doorgaan. Wij verzoeken u dan om zo snel mogelijk een nieuwe afspraak te maken. Dit kan zowel online of door te bellen naar 085-043 24 62.

Op de afgesproken tijd en locatie neemt onze medewerker bloed van u af. Na deze eerste prik krijgt u een glucosehoudend drankje dat u helemaal opdrinkt binnen ongeveer vijf minuten. Deze drank smaakt erg zoet, omdat het vrij veel glucose bevat (75 gram). Na het opdrinken mag u plaatsnemen in de wachtkamer om te wachten tot de volgende bloedafname. Tijdens de test mag u niet eten, drinken of roken. Het is bovendien belangrijk dat u zo rustig mogelijk blijft zitten. Na twee uur wordt opnieuw bloed afgenomen. Wilt u het aan onze medewerker doorgeven als u tijdens de test moet overgeven of last heeft van buikkramp of diarree? De uitslag kan hierdoor worden beïnvloed. 

De resultaten van het onderzoek worden beoordeeld door onze klinisch chemicus. Wij sturen de resultaten van het onderzoek diezelfde dag naar uw zorgverlener. Uw zorgverlener bespreekt de uitslag met u.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over diabetes en zwangerschapsdiabetes? Kijk dan op de website van het Diabetes Fonds.

 

Als dit onderzoek door uw zorgverlener is aangevraagd, valt het binnen het basispakket van uw zorgverzekering. Hiervoor geldt wel het eigen risico.