Wijziging iFOBT/Calprotectine (afnameset)

Voor de bepalingen van occult bloed en calprotectine gebruiken wij en onze samenwerkingspartner SCAL de iFOBT afnameset. Voorheen was dit de lepel met schep, maar dat is sinds medio dit jaar gewijzigd. 

In dit bericht leggen wij u uit wat de voordelen en gevolgen van deze wijziging zijn.

Voordelen van de nieuwe afnameset
De nieuwe afnameset is gebruiksvriendelijker en verbetert de kwaliteit van het onderzoek. Het onderzoek wordt meer gestandaardiseerd. Daarnaast wordt de feces, direct na de productie, op de juiste manier geconserveerd door de vloeistof die in de container zit. Het materiaal blijft hiermee langer bruikbaar voor analyse.

Makkelijker voor uw patiënt
De afname is makkelijker uit te voeren voor uw patiënt. In de afnameset is een fecesvanger meegeleverd voor opvang van de ontlasting. Het overbrengen van meerdere schepjes in een container is niet meer nodig. In plaats daarvan haalt de patiënt het speciale staafje een aantal keer door de ontlasting. Door de juiste conservering van de feces, kan het materiaal indien gewenst ook per post verstuurd worden op de dag van afname.

Wat vragen wij van u?
Wij verzoeken u om uitsluitend gebruik te maken van deze nieuweafnameset voor uw aanvragen van occult bloed (iFOBT) en calprotectine. 

Bestellen materialen
De huidige afnameset voor iFOBT wordt aangepast voor iFOBT & Calprotectine. U kunt de nieuwe set bij ons bestellen via www.eurofins-clinicaldiagnostics.nl/bestellen 

Maakt u voor de iFOBT al gebruik van deze set en heeft u nog voorraad? U kunt deze nog geven aan patiënten, alleen voor de iFOBT bepaling. 

Uitslag
Bij gebruik van deze afnameset voor de iFOBT krijgt u de uitslagen altijd kwantitatief, met een kwalitatieve conclusie daarbij.

Referentiewaarden voor occult bloed bepaling (iFOBT):
< 50 ug/l: negatief
50-75 ug/l: dubieus, onderzoek herhalen binnen twee weken
≥ 75 ug/l: positief

Ten aanzien van de Calprotectine blijft de referentiewaarde:
< 50 ug/g: negatief
Doordat het calprotectine in de feces door de vloeistof direct veiliggesteld wordt, is de teruggang beperkt en kunt u hogere uitslagen verwachten.

Vragen?
Bij vragen over deze wijziging, of andere zaken, verzoeken wij u contact op te nemen met één van uw relatiebeheerders Mary Hermans (m.hermans@scal.nl of 06-25360187) of Jakko Cats (J.Cats@scal.nl of 06-45352267).