Eurofins ontwikkelt PCR kit waarmee o.a. de Omikron variant gedetecteerd kan worden

Testen op COVID-19


Eurofins Technologies blijft een grote diversiteit aan COVID-19 oplossingen ontwikkelen en innoveren. Er wordt hierbij vooral gefocust op mutaties.


Onderzoekers hebben een nieuwe variant van SARS-CoV-2 geïdentificeerd met een zorgelijk hoog aantal mutaties in het spike-eiwit. Deze variant, als eerste ontdekt in november in Botswana, verspreidt zich snel in Zuid-Afrika.


De nieuwe variant bevat meer dan 30 mutaties in het spike-eiwit – de SARS-CoV-2 spike-eiwit die gastcellen herkent en het belangrijkste doelwit is van de natuurlijke of vaccinatie veroorzaakte immuunreacties van het lichaam. Vergelijkbare mutaties gevonden in varianten als de Delta en Alpha worden gelinkt aan de toegenomen besmettingsgraad en de potentiële weerstand tegen infectie blokkerende antilichamen [1]. Alhoewel de combinatie van deze mutaties lijkt echter uniek te zijn voor deze variant. Er zijn tot nu toe nog geen vergelijkbare varianten ontdekt [2].

Het is van groot belangrijk om clusters snel te ontdekken en zo de verspreiding van deze variant te beperken. Eurofins heeft, aan de hand van Gold Standard Diagnostics Europe, een testkit ontwikkeld om de variant B.1.1.529 snel te ontdekken. GSD NovaType Select bevat een set van RT-PCR testen die zich richt op het detecteren van mutaties binnen één uur in het genoom van SARS-CoV-2. Dit is veel sneller dan methoden voor genoomsequencing.


GSD NovaType Select P681H kan variant B.1.1.529 onderscheiden van de huidige dominante Delta variant en als een grootschalige screeningstest worden gebruikt op positieve samples. Aanvullend, alle samples die positief testen op de mutatie P681H moeten opnieuw getest worden door de GSD NovaType Select T478K en K417N om variant B1.1.529 te onderscheiden van andere zorgwekkende circulerende SARS-CoV-2 varianten [3].

Gilles Martin, Eurofins CEO zei: ”ik ben zeer tevreden over de snelheid waarmee we deze nieuwe test op de markt hebben gebracht. ”


Referenties:
[1] https://www.nature.com/articles/d41586-021-03552-w
[2] https://www.youtube.com/watch?v=Vh4XMueP1zQ&t=709s
[3] https://www.who.int/en/activities/tracking-SARS-CoV-2-variants/

Wilt u meer informatie, bezoek dan www.eurofins-technologies.com of neem contact op met:
Investor Relations
Eurofins Scientific
Phone: +32 2 766 1620
E-mail: ir@eurofins.com

About Eurofins – the global leader in bio-analysis
Eurofins is Testing for Life. With 55,000 staff across a network of 900 laboratories in over 50 countries, Eurofins’
companies offer a portfolio of over 200,000 analytical methods.
Eurofins Scientific 2/2 November 2021
Eurofins Shares are listed on Euronext Paris Stock Exchange